Za posledních pár let jsem v USA strávil téměř rok svého života. Můj vztah k zemi, kde chce téměř každý žít, prošel několika etapami:

  1. návštěva "Super příroda, super země, ale ti amíci jsou fakt nějací blázniví."

  2. návštěva "Tady chci žít!"

  3. návštěva "Všechno má svá pro i proti."

Viděl jsem z Ameriky více, než většina američanů, projel jsem Connecticut, Massachusetts, New York, Floridu, Kalifornii, Arizonu, Nevadu, Oregon, Montanu, Idaho, Washington, Utah, Colorado a Wyoming, ale nejvíce času jsem strávil v Kalifornii, takže k té se všechny mé závěry vztahují. Jedná se jen o můj osobní názor získaný vlastní zkušeností nebo z debat s místními. Jistě bude situace v jiných státech USA jiná a budete na všechno mít jiný pohled i vy.

Jaký je tedy můj vztah ke Spojeným Státům? Chtěl bych tam žít? Co je tam super a co mi tam vadí?

Služby

Vše co má fungovat, prostě funguje. Perfektně. Nejste spokojeni? Dostanete slevu, nebo neplaťte vůbec. Ať už se to týká nakupování, dopravy, restaurací, bydlení, čehokoliv. Tady opravdu platí "náš zákazník, náš pán". Můžeme v Česku jen tiše závidět. Budete v KFC čekat 5min na jídlo? Máte ho za polovic. Píchli jste kolo u kočárku? Napíšete výrobci a on vám zdarma pošle nové kolo.

Silnice a doprava

Nejen, že místní vedlejší silnice vypadá jako naše dálnice, ale silnice jsou ve výborném stavu. Doprava plynulá, řidiči ohleduplnější a pohodovější. Vesměs se tu dodržují předpisy. Odbočit do prava můžete i na červenou a semafory jsou na druhé straně křižovatky, než u nás - jde na ně totiž tahkle mnohem lépe vidět. Jezdí se tu skvěle.

Národní hrdost

Amerika je nejlepší. Všechno co je americké, je nejlepší. Umíme všechno nejlíp. Trocha vlastenectví by nám v Česku také neuškodila, ale opravdu musí mít každý dům svoji vlajku? Místo lampy před domem Socha Svobody? To už je trochu moc… Něco bychom si z toho mohli vzít, ale všechno ne...

Lidé

Každý se s každým hned seznamuje, lidé jsou k sobě milí, ochotně pomohou, když potřebujete, přejí vám úspěch, když má někdo blbou náladu, nemusí to nutně vědět celé okolí. Někdy je to hodně hrané, ale je to příjemnější, než koukat u nás na nafrněné lidi kolem.

Příroda a národní parky

Nádhera. Vysoké hory, ledovce, horké pouště, pralesy, divoké pobřeží, zvířata… Kalifornie má všechno. Parky jsou perfektně udržované a přístupné, strážci parků slouží přírodě a lidem, né zbytečné buzeraci jako u nás.

Zábava

Fotbalový stadion má kapacitu 70.000 lidí, lístky na celou sezónu jsou dopředu vyprodané, hokejový stadion, basket atd. Všude jsou lidé. Je to show, perfektně připravená. Zábavu tady umí, hodně dobře.

Steaky

Steak z bejčka nebo bůvola je prostě paráda. To maso má chuť i bez bylinek.

Počasí

Jsem přesvědčen o tom, že svůj vliv na celou společnost tu má i počasí. Je tu pořád hezky. Nepotřebujete předpověď počasí, bude jasno a mezi 20-25 stupni. Každý den.

Pozlátko

Najezdil jsem americkými auty přes 20.000 mil a rychle jsem pochopil, proč jsou tu oblíbená evropská auta. I naše Fabia je lépe zpracovaná, než většina amerických aut. Bohužel je to tak s více věcmi. Na pohled pěkné, ale uvnitř…

Bezpečnost

I v Silicon Valley na mě existuje až moc míst, kam není dobré chodit. Nejsem od nás moc zvyklý na to, že taková místa existují… Jsem schopen akceptovat, že v lese mohou být vlci, ale ne že mě někdo může přepadnout na ulici.

Bydlení

Může mi někdo vysvětlit, proč drtivá většina domů je nalepených na sebe takovým způsobem, že z okna dosáhnu na zeď sousedovic domku? Vždyť je tu tolik volného místa, nejsme v Holandsku. Ani nemluvím o kvalitě místních domků, které se snaží vypadat krásně, ale pořád jsou to jen dřevěné kůlničky.

Příbor

Když poprosím o příbor, myslím tím příbor, nejen vidličku.

Alkohol

Pivo musím na veřejnosti pít z papírového pytlíku, aby nebylo vidět, že je to alkohol. Co asi všichni pijou z těch papírových pytlíků? Colu?

Telefonování

Stalo se mi mnohokrát, že s vámi někdo mluví (obsluha pumpy, prodavačka) a při tom s někým telefonuje. Přijde mi to neslušné.

Pivo

Mohl by někdo vysvětlit místním, že pivo má mít pěnu?

Oblékání

Nike kecky s Nike ponožkami se k obleku fakt nehodí.

Styl života

Od rána do večera v práci. Týden dovolené za rok. O víkendu do obchoďáku nakupovat nebo někam do přírody grilovat. 

Bůh

Jdu na výlet a uprostřed lesa potkám obří ceduli, na které stojí "GOD IS". Jedu autem a u silnice stojí lidé a drží transparenty "Jesus loves you". Ne, Bůh podle mě není a pokud jo, tak bych věřil spíš Moodovskému "God hates us all".

Povrchnost

Ta láska tu občas úplně stříká po ulicích. Zvlášť když veškerý personál už po šesté za den zpívá někomu v McDonaldu "Happy birthday to you…" a všichni se tváří, jak je to hrozně upřímné.

Podnikání

Pokud bych si mohl vybrat, kde podnikat, pak jednoznačně v USA. Nemohu přijít na jedinou zásadní věc, která by mi v podnikání tady vadila. Pokud jste schopní, budete se tu mít dobře.

A jaký je závěr? Vždy, když jsem v Česku, těším se do USA a když jsem v USA, těším se do Česka. V tuto chvíli si neumím představit, že bych v USA dlouhodobě žil a vychovával zde své děti. To raději rozbité silnice, nefungující služby, ale Česko a s pěnou :-). Budu jezdit do USA vždy rád, ale země, kam bych se chtěl přestěhovat, to není, alespoň zatím. Jediné, kam byste mě dostali je nějaká opuštěná farma v Montaně, ale tam bych zase asi nedostal svou manželku :-).

Každopádně - pokud bych si měl vybrat nejlepší zemi pro své podnikání, tak se stěhuji okamžitě.

Co vy? Jaký máte názor na USA? Co se vám tam líbí a nelíbí?

6 Comments