Nový iOS7 je sice největší designová změna v historii iOS, ale inovací příliš mnoho nepřinesl. A ve mě už delší dobu bublá pocit, že Apple a inovace tak nějak umírají. Aby bylo jasno - přes 10 let používám Apple produkty od Apple TV, přes počítače až po mobilní telefon a převedl jsem na tuto cestu celé své okolí v rodině i firmách. Před Applem jsem byl nadšený uživatel OS/2 a pak Linuxu, takže tak nějak vždy jdu mimo davy. Nicméně inovace v posledních verzích MacOS X či iOS tak nějak chybí. A tak jsem se rozhodl, že zkusím prozkoumat po delší době také svět Microsoftu, Googlu nebo Blackberry. Prostě přejdu na něco jiného, změna je život.

Blackberry

Mám kolem sebe dost známých, kteří leta používají Blackberry a stále jsou spokojeni. Vyzkoušel jsem si Z10 a nový operační systém a musím říci, že jsem byl celkem nadšen - nové funkce, nové nápady, dobré zpracování. To by mohlo být řešení. Ale - některé pro mne klíčové aplikace prostě pro Blackberry nejsou a jejich Playbook také nevypadá jako nejlepší náhrada za iPad. Veliká škoda, protože jinak mi připadá Blackberry jako nejlepší volba - i když se dnes většinou mluví o Blackberry v souvislosti s brzkým zavřením.

Android a Google

Tady to bylo rychlé. Pár dní půjčený telefon s Androidem a není co řešit - tenhle systém je prostě úplně mimo. Spousta aplikací, pár z nich i kvalitních, ale Android jako takový - z pohledu designu a uživatelské přívětivosti prostě katastrofa.

A co třeba Gmail a další služby? Tam je situace o poznání lepší, ale asi nejsem ten pravý typ pro Gmail - nikdy jsem fungování štítků nepropadl a ani několikadenní zkoušení mě nepřesvědčilo, že bych měl změnit názor. Tak tudy cesta nepovede.

Windows Phone a Microsoft

Microsoft jsem nikdy neměl rád, vždy proti němu bojoval a jeho produkty (snad mimo HW) jsem vždy nerad používal. Slabý design, veliká chybovost, měl jsem pocit, že si systém i aplikace tak nějak dělají co chtějí. Dobrá, naposledy jsem Windows zkoušel tak před 15ti lety.

Windows 8

Hmmm. Je tohle opravdu finální verze? To bude asi jen nějaká beta... Půl prostředí Metro a půl prostředí klasické Windows? Wtf? No nic, žít by se s tím asi dalo a Microsoft to v příštích 10ti letech dodělá.

Windows Phone 8

Moc pěkný design, alespoň na první pohled. Po delším používání podobné jako Windows 8 - tak nějak v polovině cesty. Ale celkový pocit je dobrý, tohle bych mohl používat. Jenže - i tady mi chybí několik aplikací, bez kterých už dnes nechci fungovat.

Linux

Mám rád Linux a podpoře open-source jsem se věnoval mnoho let. Ale potřebuji některé aplikace, které prostě pro Linux nejsou - bohužel.

Výsledek?

Po vyzkoušení těchto platforem jsem si rychle uvědomil, že Apple sice inovacema v posledních letech nezáří, ale i tak má oproti ostatním obrovský náskok - a to hlavně díky skvělým aplikacím, které pro Mac a iOS jsou. Takže zatím se žádná změna nekoná, ale uvídíme, jak dlouho to ještě vydrží. Konkurence rychle dohání, takže pokud Apple nezačne rychle inovovat, bude příští rozhodování snazší.

Moc bych přál úspěch Blackberry, protože jejich poslední snažení je hodně sympatické. I Microsoft se snaží a musím přiznat, že i jim fandím.

 Samozřejmě je toto jen můj osobní názor. Ze zkoušení mám mnoho konkrétních věcí, které se mi na daném systému líbí či nelíbí, ale to by tento článek byl příliš dlouhý ;-).

Pod pojmem inovace nemyslím hodinky, brýle a podobné věci, ale i menší vychytávky v aplikacích. Když se podíváte třeba na Apple Mail, tak ten začíná být výrazně pozadu oproti konkurenci na Windows nebo Gmailu. A těchto oblastí je u Applu více.

21 Comments