V poslední době jsem Apple hodně kritizoval. Aby bylo jasno, jsem "apple ovce" více než 15 let, mám Apple rád, ale to, co tvoří poslední dobou je prostě podle mě špatně. Novým Macbookům stále nemohu přijít na jméno a tomu, jak kašlou na iMacy, Mac mini nebo MacPro je také ostuda. Ale dneska konečně nebudu nadávat.

Dorazily mi domů AirPods. I když mám stále starý iPhone 6 (nevidím důvod pro upgrade, další u mě trochu "lack of innovations" v 6s a 7), AirPods jsem si objednal, bylo to pro mě to nejzajímavější z poslední keynote.

Unboxing experience byla jako vždy báječná (to umí Apple stále dobře), zpracování celého produktu také. Futrál s nabíječkou na sluchátka je propracovaný do nejmenšího detailu (ledka nabíjení a párování, magnety...). Nenašel jsem na něm zatím nic nelogického (jako třeba u Macbooku Pro jack na sluchátka na pravé straně, kde myšujete nebo zdířka na nabíjení u Magic Mouse 2), designově pěkné, působí to i celkem odolně. Sluchátka jako taková také parádní. Zvuk mi přijde přijatelný, ale samozřejmě to nejsou žádná hifi sluchátka.

Když jsem je vytáhl z krabičky, iPhone se hned ozval a zeptal se mě, zda je chci připojit. Jednou jsem tapnul a je to. Paráda. První pocit v uchu byl takový zvláštní - jako kdyby sluchátka neseděla a měla každou chvilkou vypadnout. Ale nevypadla, drží a po chvilce použivání si člověk zvykne a vše je jak má být. Pouzdro na sluchátka jako nabíječka mi přijde také jako super nápad. Konečně někdo v Cupertinu zase přemýšlel ;-).

Ale co je na celé věci opravdu skvělé je opět propojení do ekosystému Applu. Sedíte u počítače a posloucháte přes repro hudbu, dáte si do ucha sluchátka a automaticky se hudba přepne, vytáhnete sluchátka a začne zase hrát v reprobednách. Můžete střídat různá zařízení - počítač, iPhone, iPad... Nebo si představte klasickou situaci - sedíte v kanceláři, sluchátka v uších a někdo vejde a na potřebuje s vámi promluvit. Vytáhnete jedno sluchátko z ucha, hudba se automaticky pauzne, odpovíte kolegovi na dotaz, vrátite sluchátko do ucha a hudba pokračuje. Drobnost, ale wow. Občas mi přišlo, že chvilku zvuk nebyl nejlepší, ale po vteřině jakoby se přeplo na vyšší kvalitu a už to bylo vpohodě. Dosah skvělý, i po své roubené chalupě (kde mám na pokrytí wifi 4 AP) si mohu se sluchátkama chodit a vše jede.

Uvidíme časem, ale myslím, že tohle budou sluchátka, která budu nosit pořád u sebe - pro poslech hudby, skypování i telefonování.

Milý Apple, udělal jsi mi radost, tohle je zase produkt, který dává smysl. Produkt, který má v sobě řadu skvělých inovací, produkt, který je neuvěřitelně návykový a dělá život příjemnější. Tak snad to takhle půjde dál a budu moci kritizovat méně a méně! :-)

1 Comment